Bluetooth som märkligt nog bygger på en svensk roman, ja ni hörde rätt, har verkligen blivit en del av människors vardag. Bluetooth kommer från namnet på vikingen Harald Blåtand, som förekommer i boken Röde orm av Frans G. Bengtsson. Där är han en viking som förenar olika stammar och gör det lättare att kommunicera mellan rivalerna. Tittar man noga på symbolen för Bluetooth, skymtar man ännu en ledtråd. Där syns nämligen runskriften för just ”Harald Blåtand”. Vad är det egentligen som kännetecknar bluetooth tekniken och vilka för- och nackdelar finns det?
Fördelar med Bluetooth
Bluetooth har helt och hållet blivit den dominerande tekniken för kommunikation mellan olika enheter. Med Bluetooth används radiovågor för att ta emot och sända data. En Bluetooth-krets finns alltså inbyggd från början i de enheter som ska paras med varandra. Ett exempel är en mobiltelefon och ett par trådlösa hörlurar som strömmar musik. En fördel är att man kan koppla ihop flera enheter samtidigt, exempelvis både ett trådlöst tangentbord och en trådlös mus. Fördelen blir här att olika arbetsytor blir mindre röriga som följd av olika sladdar som ligger i vägen.
En annan stor fördel är att man automatiskt kan koppla ihop enheter som man redan presenterat för varandra. Ett exempelvis kan vara att bilens interna högtalarsystem börjar spela den musiken man har i mobilen, så fort man börjat köra iväg. Detta är mycket smidigt och gör att vardagen flyter lättare och snabbare. Räckvidden mellan enheter är vanligen upp till ett tiotal meter, men under rätt förhållanden kan det nå längre än så. För konsumenterna innebär Bluetooth idag att man kan säkerställa att alla enheter man äger kan kommunicera med varandra. Naturligtvis bör de ha symbolen för tekniken och på så vis vara kompatibla. Till skillnad mot Wifi kräver Bluetooth inte lika stor strömkälla och passar därför utmärkt för det lilla egna nätverket, exempelvis i små hörlurar.
Nackdelar med Bluetooth
Som med all teknik finns det alltid vissa kompromisser man måste göra för att få allt att fungera. En av nackdelarna med Bluetooth kan vara användarvänligheten, särskilt i början. Tekniken kräver att man parar olika enheter med varandra. Detta för att förhindra att exempelvis grannen ska spela upp musiken man sänder från mobilen och så vidare. Denna process kan vara komplicerad för en del användare, men har med tiden blivit enklare. Bluetooth kräver alltså lokal auktorisering och att den upptäcks av båda enheterna. Mängden data som går att sända är också relativt begränsad i dagsläget men med en nyaste versionen Bluetooth 5.0 har man kunna utöka detta något.
Föränderlig teknik
Kort sagt kan man säga att Bluetooth är utformat för vissa ändamål, och varje version av Bluetooth har haft sina för- och nackdelar. I samma takt som människors behov förändras och tekniken vi använder, har även den så kallade blåtanden, förändrat sig. I framtiden kommer allt fler prylar i vår vardag att behöva kommunicera med varandra. Det trådlösa samhället har definitivt kommit för att stanna och behovet av små privata nätverk, som löser de mest vardagliga uppgifterna kommer förmodligen alltid att finnas.